|
|
Cum alegi placa de snowboard |
|
|
|
Pasul 1. Alegeti placa in functie de Lungimea placii (Overall Length)
Reprezinta lungimea totala a placii. Aceasta influenteaza manevrabilitatea palcii si stabilitatea pe partie. Se masoara in centimetri (ex.152 cm) si se alege in functie de inaltimea voastra.
Alegeti o placa cu lungimea egala cu 90% din inaltimea voastra, sau o placa care sa va ajunga intre barbie si nas, pentru incepatori placa nu trebuie sa depaseasca nivelul nasului.
O mica paranteza la acest capitol: pe masura ce veti avansa in snowboarding veti alege placa in functie de stilul de snowboarding pe care doriti sa-l practicati, momentan nu intram foarte mult in detalii, dar ca sa avati idee pe viitor.
- Pentru stilul freestyle se alege o placa scurta pentru a fi mai usor de manevrat si controlat la sarituri, intoarceri si trick-uri in snowpark. Placile pentru freestyle sunt “twin“* adica perfect simetrice, avand legaturile pozitionate la distante egale fata de nose* (partea din fata a placii) si tail* (partea din spate a placii).
- Pentru stilul freeride se alege o placa ceva mai lunga, placile pentru acest stil au nose-ul mai lunga decat tail-ul. Acest lucru ajuta foarte mult in powder, nose-ul stand putin mai ridicat din zapada pentru o alunecare mai lina.
- Pentru alpine, placa are de multe ori o lungime mai mare deat celelalte tipuri de board-uri enumerate mai sus. Pentru incepatori se recomanda o placa care sa va ajunga intre barbie si nas. De retinut: cu cat board-ul pentru alpine e mai mic in lungime cu atat ofera mai putina stabilitate la viteze mari. gata paranteza :)
Pasul 2. Alegeti placa in functie de Latimea placii (Waist Width)
Reprezinta partea cea mai ingusta a placii (portiunea dintre legaturi) – latimea este strict legata de marimea piciorului (boot-ului).
Imagine dimensiuni placa
Raiderii cu o numar la boot mai mic, au nevoie e o placa mai ingusta, iar cei cu un numnar mai mare au nevoie de o placa mai lata (wide*).
Cel mai bun mod de a afla care este latimea board-ului potrivita pentru voi, este sa o “probati”. Asezati placa pe jos, va urcati pe ea, bagati picioarele in legaturii- in cazul in care le aveti montate sau calcati direct pe ea (pe gauri) si stati in pozitie de dat (cu varful picioarului din fata usor orientat catre nose* si varful piciorului din spate usor orientat catre tail*). Daca varfurile si/sau calcaiele picioarelor stau prea in afata placii atunci aceasta nu este potrivita pentru voi.
Va mai puteti orienta dupa tabelul afisat mai jos. Marimile sunt afisate in inch
Latimea boardului (Waist Width) in functie de marimea bootsilor
Marime boot (US) | 8 sau mai mic | 8½ – 10½ | 10½ sau mai mare
Waist Width | 24 cm sau mai putin | 24 cm – 26 cm | 26 cm sau mai mult
Tip board | Narrow* | Regular** | Wide***
*Narrow inseamna un board ingust adica latimea placii Waist Width este cea mai mica.
**Regular inseamna un board normal.
***Wide se refera la un board lat, adica latimea boardului Waist Width este foarte mare, acesta fiind recomandat pentru persoanle cu un numar mare la boot.
pasul 3. Alegeti placa in functie de flexibilitate (Flex)
Flexibilitatea influenteaza controlul placii pe diferite tipuri de zapada si in momentul executarii virajelor.
Pentru incepatori se recomanda o placa moale deorece asigura o manevrabilitate crescuta.
Tineti placa in picioare, sprijiniti partea de sus pe bratul stang iar cu podul palmei drepte apasati puternic in zona din mijloc. Placa trebuie sa fie moale dar aveti grija sa nu flexeze foarte foarte mult si sa ia forma literei U, in acest caz alegeti placa ceva mai rigida. Daca placa e noua consultati si tabelul de pe spatele ei, acolo veti vedea flexibilitatea in functie de greutatea voastra.
pasul 4. Placa pentru fete sau baieti?
Placile de snowboard pentru fete sunt diferite fata de placile pentru baieti. Pentru detalii vedeti clipurile diferenta dintre placile de snowboarding pentru fete si pentru baieti
Ca incepatori va sunt suficiente informatiile de mai sus pentru a sti cum sa va alegeti placa de snowboard potrivita. Pe masura ce avansati mai puteti tine cont si de:
- Talpa (Base plate) partea care intra in contact direct cu zapada, marerialul din care sunt facute
- Curbura, Profilul (Sidecut Radius) reprezentat prin raza placii, o raza mai mica ofera un control mai bun, curbele fiind luate cu mai multa usurinta, o raza mai mare duce la o rasucire usoara recomandata pentru freesyle.
- Canturile (Effective Edge) Reprezinta portiunea metalica care inconjoara placa.
Pana aici toate bune si frumoase, mai ramane sa va hotarati ce brand, pret si culoare (design). Nu e neaparat asta ordinea, aici e vorba doar de preferintele fiecaruia.
Brand
Sunt multe branduri in matetrie de snowboard-uri, cei mai multi rideri isi aleg brandul rider-ului preferat.
Pret
Un board poate avera pretul cuprins intre 100 si 600 de euro. Aici fiecare ar trebui sa pleateasca pe un board atat cat isi permite. Sunt si placi second, cu preturi chiar accesibile, 150 ron sau mai mult in funtie de cat de mult au fost folosite. Cautati in magazine modelele de anul trecut, sunt foarte k si cu siguranta ceva mai ieftine.
Design
Alegerea design-ului depinde doar de preferintele voastre, de regula design-ul board-ului reprezinta persoana care-l foloseste. Pe board se mai adauga stick-ere, personalizarea fiind completa.
In concluzie am acoperit criteriile importante in achizitionarea placii pentru snowboard, speram ca am usurat mult procesul de achizitie pentru snowboard-ul nou.
Gata, asta e, acum stiti sa alegeti si placa de snowboard.
Preluat de pe: http://www.extremeaddict.ro
|
|
|
|
|
|
|