|
|
BRADET - Intorsura Buzaului |
|
|
|
Localitatea Bradet apartine orasului Intorsura Buzaului, fiind situat la vest de oras si la nord de Vama Buzaului, sub poalele Predelusului, la intersectia soselelor Brasov-Buzau. Prima atestare documentara: 1909, Bradet, Bredét. In istoria zonei, anul 1599 inscrie trecerea marelui voievod Mihai Viteazul peste Muntii Ciucasului, cand si-a oprit trupele in zona Intorsurii, pe locul numit astazi "Dealul Taberei". Localitatea s-a dezvoltat dupa infaptuirea Romaniei Mari prin improprietarirea catorva familii pe locuri detinute anterior de sasii din Prejmer. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, intre anii 1941-1942, trupele germane au fost cantonate timp de trei luni in Bradet. Dupa retragerea lor, in septembrie 1944, armata sovietica si-a amenajat un centru de comanda in sediul caminului cultural. Atunci, biserica a fost supusa jafului de catre soldatii rusi.
In anul 1966, localitatea Bradet era catun al Intorsurii Buzaului, in prezent este sat component al acestui oras. Biserica ortodoxa din Bradet a fost zidita din initiativa credinciosilor din cele doua sate, Bradet si Acris. Materializarea acestei dorinte mai vechi s-a concretizat in 1938, prin infiintarea unui "comitet de constructie", in frunte cu Ioan Coltofeanu, format din: Constantin Zbarcea, Alexe Lupoiu, Ioan Hermenen, Gheorghe Sporea, Alexe Sporea, Gheorghe Comanita, Gheorghe Nichili, Nicolae Mazare, Victor Telen, Iancu Popica. Fondurile necesare constructiei s-au adunat intre anii 1936-1938.
In 1938 s-a executat si planul bisericii de catre inginerul Cristian Herghetz din comuna Prejmer. Ridicarea bisericii a inceput la 8 septembrie 1938, cu ceremonia punerii pietrii de temelie, oficiata de un sobor condus de protopopul Ioan Rafiroiu din Oituz. La noua parohie a fost numit in 1941, prin transfer, preotul Iosif Popica, fiu al satului, care a amenajat o capela in locuinta proprie. Intre timp, lucrarile la noua biserica au continuat. Iconostasul a fost executat in 1943 de catre fratii Ioan si Nicolae Porfirescu din Maneciu-Ungureni (instalat in primavara anului 1944). Icoanele de pe iconostas au fost executate in 1945 de pictorul Gheorghe Cepoiu. Fratii Ioan si Nicolae Porfirescu au lucrat stranile din lemn. Sfintirea bisericii, cu hramul "Nasterea Maicii Domnului", a avut loc la 4 noiembrie 1945, in prezenta Mitropolitului Nicolae Balan si al unui sobor de preoti in frunte cu Ioan Ludu din Prejmer. Biserica este zidita in forma de cruce treflata cu doua abside, cu doua turnuri in fata si cupola in mijloc. Lungimea ei este de 24 m, iar latimea la abside de 7 m. Este zidita din piatra bloc si caramida, la turle soclul este din bloc din beton si caramida. Este acoperita cu tigla iar turnurile cu tabla galvanizata. Altarul are plafonul in forma calota sferica cu arcada, iar cupola din centru este sustinuta de patru pilastrii cu arcade si abside cu plafonul in forma de calota. Naosul este format semicilindric, cu corul suspendat. In interior, pictura a fost realizata in tehnica "fresca" de pictorul Dumitru Braescu din Bucuresti. Intre icoanele vechi ale bisericii sunt si trei icoane pe sticla apartinand, se pare, secolului al XIX-lea si o icoana pe panza, tot din secolul al XIX-lea, donatii primite de la credincosi in 1964. In cursul lunii noiembrie 1944 preotul Iosif Popica a fost arestat de seful de post si tinut doua saptamani la Halchiu, pentru simplu fapt ca era slujitor al lui Hristos. Eliberarea nu s-a produs decat in urma demersurilor credinciosilor din parohie, care au intocmit liste de semnaturi pentru sustinerea preotului lor. Parohia ortodoxa avea, in 1947, o suprafata de 5,1 ha de teren. Timp de peste jumatate de secol (1941-1995), altarul bisericii din Bradet a fost slujit exemplar de catre preotul Iosif Popica, ajutat de cantaretii Vasile Nedelea, Constantin Selaru si Constantin Popica. Dupa infiintarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, prin grija P.S. Ioan Selejan s-au reluat lucrarile de reparatii la cladirea bisericii, sub indrumarea noului pr. paroh Sorin Minea (1995 si in prezent) care, impreuna cu credinciosii parohiei, a construit un gard nou cimitirului si a demarat constructia casei parohiale. Scoala generala din Bradet a fost infiintata in anul 1913, primii invatatori cunoscuti fiind Iosif Konia (1913-1914) si Victor Negot (1914-1919).
Noua cladire a scolii a fost construita in 1943-1947. Cursurile s-au desfasurat pana in 1947 in fosta capela ortodoxa, din casa personala a pr. Iosif Popica, membru in consiliul de conducere al scolii. In anul scolar 1999/2000 au fost inscrisi la scoala din Bradet (cu predare in limba romana) 227 copii, din care 35 in ciclul prescolar, 76 in cel primar si 116 in cel gimnazial.
La solicitarea credinciosilor din Acris, localitate ce apartine administrativ de comuna vecina Vama Buzaului, jud. Brasov, P.S. Ioan a aprobat infiintarea unei noi parohii in aceasta localitate. In 26 noiembrie 2000, P.S. Ioan a sfintit capela ortodoxa amenajata intr-o cladire existenta in centrul satului si a prezentat credinciosilor pe noul paroh, Claudiu Lihor. Cu sprijinul credinciosilor si al autoritatilor locale, in primavara anului 2001 a inceput construirea unei noi biserici ortodoxe in Acris. Traditiile folclorice locale sunt pastrate si cultivate de echipa de dansuri populare romanesti pregatita de Costica Olteanu. Din initiativa acestuia, a primarului Gheorghe Baciu si a consilierului judetean Petre Strachinaru, la Caminul cultural din Bradet anual se organizeaza festivalul "Sarbatoarea oualor rosii de Pasti", manifestare ce tinde sa devina o frumoasa traditie. zitor si folclorist, membru corespondent al Academiei, profesor de muzica la Deva, este legat de numele orasului pentru ca a cules un numar de colinde de la cativa interpreti de muzica populara din Intorsura Buzaului. Dorin Coltofeanu s-a nascut la 20.VIII.1950, pictor. A avut expozitii personale la Roma in 1986,1995, Bucuresti, Spania, 1994. Adrian Petrescu, prim solist al Filarmonicii "George Enescu" din Bucuresti, un virtuos al oboiului, nascut in Intorsura Buzaului. Ghita Baciu, economist, primar al orasului Intorsura Buzaului, dupa 1989. Este vicepresedinte al Consiliului Director al Asociatiei Oraselor din Romania, presedintele Filialei Covasna a Partidului Democrat, vicepresedinte al Ligii cultural-crestine "Andrei Saguna", membru al Adunarii Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei (1997-2001), sustinator al proiectelor culturale locale si al realizarii unor obiective de investitii economice, urbanistice, sociale si culturale.
Cronica orasului inscrie in filele ei de aur si alte nume precum: invatatorii si profesorii Nicodim Bagiu, Valeria Burlea, Nina si Iacob Tihoarca, Mariana Bobes, Aurel Urda, Gheorghe Bularca, fost director al Caminului cultural si solist de muzica populara, Maria Voinea, medic, Aurel Tudoran, Sergiu Manolatos si Constantin Trifan - fosti primari Aurel Badiu si Ioan Brutca - juristi, alti specialisti precum Teofil Bularca, Constantin Lambrino, Emilian Banita, Gilea Bratu, Ioana Peteo, Ioan Brie-Tohaneanu, Camelia Popica, Petru Gaitan, Tiberiu Hermeneanu, Gabriel si Georgeta Potcovaru, Maria Tohaneanu (din Floroaia Mare) s.a. Petre Strachinaru, la Caminul cultural din Bradet anual se organizeaza festivalul "Sarbatoarea oualor rosii de Pasti", manifestare ce tinde sa devina o frumoasa traditie.
|
|
|
|
|
|
|