www.intorsura.ro Ghidul tau turistic
intorsura.ro - Intorsura Buzaului www.intorsura.ro
Ghidul tau turistic
 
Home
Despre Intorsura
Evenimente
Timpul liber
Turism ecumenic
Arta si artisti
Reportaje
Firme
Galerie foto
Galerie video

Contact
Parteneri


Evenimente din Tara Buzaielor 
OINA la Întorsura Buzăului

Organizatori: Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni în parteneriat cu A.S Ciucaş Întorsura Buzăului, Asociaţia Cultural-Ştiinţifică Carpaţii Răsăriteni, Asociaţia Culturală Cetatea Dacică – Valea Zânelor, Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna
Perioada de desfasurare: Septembrie - Octombire 2012

Sportul naţional al românilor – oina, renaşte în acest an la Întorsura Buzăului.
Până în preajma anului 1990, jocul tradiţional de oină, puternic legat de viaţa păstorilor de demult, era prezent în viaţa comunităţii locale din zona Buzaielor, fiind, pentru tineri, un bun prilej de întâlnire şi de întrecere sportivă. De regulă, oina se juca duminica sau în zilele de sărbătoare, pe un teren plat, în satul Barcani, spre exemplu, fiind ales pentru acest joc - „locul satului”. Împărţiţi în echipe, tinerii îşi etalau priceperea sportivă, prin tehnicile de lovire a mingii de oină cu bastonul (bâta), de prindere a ei şi de apărare.
În prezent, schimbările societăţii şi evoluţia tehnologică au tras tinerii spre alte modalităţi de petrecere a timpului liber şi de socializare, iar slaba promovare şi susţinerea financiară precară ale acestui sport au dus aproape la dispariţia sa, cu toate că îşi are rădăcini adânci în cultura tradiţională din spaţiul românesc.
Recunoscută de mulţi adulţi de azi drept jocul copilăriei, oina reprezintă un element al patrimoniului românesc imaterial, care poate transmite informaţii preţioase despre începuturile competiţiilor sportive în comunităţile rurale şi urbane româneşti, dar şi despre modul de viaţă din trecut.
Pentru a face mai cunoscută valoarea culturală a jocului tradiţional – oina, şi pentru ca tinerii de azi să înţeleagă mai bine însemnătatea acestui joc, pentru comunitatea din zona buzaielor, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR, Sf. Gheorghe), în parteneriat cu A.S „Ciucaş” Întorsura Buzăului (Întorsura Buzăului), Asociaţia Cultural-Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni” (ACSCR, Sf. Gheorghe), Asociaţia Culturală „Cetatea Dacică – Valea Zânelor” (ACCDVZ, Covasna), Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna (CPECA, Sf. Gheorghe), cu sprijinul financiar al Administratiei Fondului Cultural National (AFCN, Bucureşti), organizează în perioada septembrie-octombrie 2012, proiectul „Oina la Întorsura Buzăului”.
Proiectul presupune cercetarea jocului de oină practicat în zona Buzaielor, precum şi organizarea unei competiţii de oină, demonstrative, cu echipe formate din locuitorii Depresiunii Întorsura Buzăului.
Cercetarea modului de practicare a oinei în zona Buzaielor reprezintă o premieră, neexistând, până în prezent, studii sau prezentări etnografice amănunţite pe această temă. Ea se va realiza prin interviuri, aplicarea de chestionare, înregistrări audio-video ale localnicilor care au practicat oina, care au participat la competiţiile de oină, organizate în zonă, sau care cunosc poveşti legate de acest sport, transmise din generaţie în generaţie.
Pe de altă parte, organizarea competiţiei de oină oferă şansa localnicilor din zonă de a transmite mai departe, tinerilor, tradiţia jocului de oină.
Pentru ca studiul privind jocul de oină să fie cât mai complet, locuitorii din zona Depresiunii Întorsura Buzăului care deţin materiale informative, echipamente de oină (bâte, mingi tradiţionale), filme, fotografii sau alte materiale legate de acest sport, sunt rugaţi să contacteze personalul de specialitate din cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, la nr. de telefon 0267/314.139 sau pe adresa E-mail: secretariat@mncr.ro.

Manager Proiect “Oina la Întorsura Buzăului”
Buzea Dan

Sponsori: Administratiei Fondului Cultural National, Scandia Sibiu
Parteneri:
Parteneri media: JTI Advertising, www.intorsura.ro, Mesagerul de Covasna, Observatorul de Covasna

OINA  la Întorsura Buzăului
 

Firme
JTI ADVERTISING
Intorsura Buzaului
0766 252 579


Parteneri

www.mxhost.ro

Red Bull Romaniacs

Cazare Intorsura Buzaului

turismagrement.ro
Site gazduit de mxhost.ro


Google rating
Powered by  MyPagerank.Net
Cazare pensiuni Cazare
Director Web Postere personalizate, fotografii, tablouri, canvas, fototapet
Copyright
JTI Advertising
© 2007-2012
Informatiile si datele de pe acest site sunt proprietate a www.intorsura.ro 
in colaborare cu alti parteneri si nu au dreptul de a fi preluate fara acordul nostru scris. Echipa intorsura.ro